Vasatorps Golfklubb blir värdbana för Volvo Car Scandinavian Mixed 2024!
2023.11.06

Vasatorps Golfklubb blir värdbana för Volvo Car Scandinavian Mixed 2024!

För omedelbar publicering.
Måndag 6 november, 2023.

Vasatorp-62.jpg

Bilden av Vasatorps Golfklubb måste krediteras till We Do Sports och endast användas i samband med denna release. Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst version.

Pressrelease

Vasatorps Golfklubb har bekräftats som värdbana för Volvo Car Scandinavian Mixed 2024 den 6-9 juni! 

Tävlingen som arrangeras tillsammans med DP World Tour och Ladies European Tour återvänder till södra Sverige och nu till den fantastiska staden Helsingborg. Tävlingen är världens första helt jämställda golftävling och består fortsatt av 78 kvinnor och 78 män som spelar om en gemensam prissumma och pokal. Ni kan anmäla intresse för biljetter till Volvo Car Scandinavian Mixed här.

Ni kan även se årets releasefilm från Vasatorp på vår Youtube HÄR!

Efter ännu en lyckad upplaga som spelades på Ullna Golf & Country Club, där engelsmannen Dale Whitnell drog det längsta strået och stod som segrare 2023, ser vi nu fram emot att fortsätta bryta ny mark och inspirera framtida generationer inom golf. Efter Linn Grants historiska seger på Halmstad 2022 där hon blev den första kvinnliga vinnaren på DP World Tour har evenemanget bara fortsatt att växa, både på en nationell och internationell nivå, och man kan se en stark tillväxt inom den svenska golfen.

Vasatorps Golfklubb bildades i januari 1973 i samband med ett upptaktsmöte med över 400 deltagare. Initiativet till klubbens grundande togs av dåvarande chefen för Skanska, Ulf Widerström, som ansåg att marken kring Vasatorps Gård skulle passa utmärkt som golfbana och rekreationsområde. De första nio hålen stod snabbt klara, och redan 1974 kunde klubben ståta med en färdig anläggning på 18-hål. Redan då var klubbens medlemsantal 700, vilket i dag har vuxit till ca 3 700 st. Anläggningen ligger bara 20 minuter från centrala Helsingborg och klubben har nu sammanlagt 54 unika hål på fyra olika banor av skiftande karaktär. Från den slopade niohålsbanan med suveräna möjligheter till inspelsträning, till TC som kräver ett helt nytt strategiskt tänkande, både av motionsgolfare och elitgolfare. Vasatorp har därmed visionen att bli Skandinaviens bästa golfupplevelse. 

Vasatorps Golfklubb stod värd för Scandinavian Enterprise Open åren 1978–1980. Där tävlade många av de största stjärnorna från European Tour (numera DP World Tour), inklusive de tidigare mästarna Seve Ballesteros och Sandy Lyle. 

I augusti 2002 avgjordes Compaq Open på Vasatorp där Annika Sörenstam stod som segrare. Tävlingen var en av de största på Ladies European Tour men framförallt rankades den som en av de mest populära bland världsstjärnorna. Inte mindre än 63 000 åskådare besökte Vasatorp under dessa tävlingsdagar.

Annika Sörenstam har stått som värd för Volvo Car Scandinavian Mixed under tre upplagor, vilket visar på hennes engagemang för att främja mångfald inom golf och leda ett nytt förhållningssätt till spelet i Sverige. Sörenstam, en banbrytare inom kvinnosport, kommer dra ner på sina spelåtaganden denna säsong och tar ett steg tillbaka från sitt värduppdrag och koncentrerar sig på att inspirera nästa generation med ANNIKA Foundation.

Louise Friberg, vd och klubbchef på Vasatorps Golfklubb, säger: 

”Det är verkligen en stor ära att vara medarrangör till Volvo Car Scandinavian Mixed och är något vi har längtat efter.

Vasatorps Golfklubb har en historia av att arrangera större golftävlingar där allting började i klubbens ungdom på 70-talet med Scandinavian Entreprise Open tre år i rad med tävlande som Seve Ballesteros och Sandy Lyle.

Därefter har vi arrangerat Compaq Open 2002 som lockade 63 000 åskådare. Vi stod värd för Helsingborg Open 2013–2015. Vi har även haft äran att vara värd 2019 och 2022 för Annikas egen internationella tävling, Annika Invitational som är en av de största tävlingarna för unga tjejer.

Att nu Tournament Course blir värdbana till Volvo Car Scandinavian Mixed 2024 är helt i linje med vår historia och vårt mål framåt. Att flera av Sveriges idag lysande golfstjärnor har gått riksidrottsgymnasiet i Helsingborg och tränat på Vasatorps Golfklubb under skoltiden gör verkligen att cirkeln sluts. Att få se tidigare elever och idag världsstjärnor ”komma tillbaka” till oss är fantastiskt.

Jag tillsammans med våra fantastiska medarbetare, medlemmar och partners är både stolta och glada att vår Tournament Course är värdbana för tävlingen 2024.

Vi har som målsättning att slå vårt tidigare åskådarrekord under Compaq Open, så varmt välkomna till fantastiska dagar tillsammans med fantastiska spelare och förebilder!” 

Carina Leffler, stadsdirektör Helsingborg Stad och Carla Aguirre Mouritzen, vice vd Visit Skåne säger i ett gemensamt uttalande:

”Vi är oerhört glada att få välkomna Volvo Car Scandinavian Mixed 2024 till Helsingborg och Skåne. Under många år har staden och Skåne satsat målmedvetet på golf som profilskapande evenemang. Med sitt unika hållbarhets- och jämställdhetskoncept skapar denna golftävling i världsklass flera stora värden för oss lokalt och regionalt. Det är helt rätt för oss i Helsingborg och Skåne!”

Katarina Adamson, marknadschef, Volvo Car Sverige, säger: 

”Vi är otroligt glada att välkomna Helsingborg och Vasatorp GK som värd för Volvo Car Scandinavian Mixed 2024 och vi ser fram emot att välkomna alla att uppleva världens mest jämställda golftävling och Volvo Cars i juni nästa år.

Claes Nilsson, vd för We Do Sports och initiativtagare till Volvo Car Scandinavian Mixed säger:

Vi är så glada och ser väldigt mycket fram emot att Volvo Car Scandinavian Mixed kommer att spelas på Vasatorp Golfklubb i Helsingborg nästa år! 

Tävlingen har verkligen satt sig på kartan och växer sig stark både på en nationell och internationell nivå. Detta i samband med att många unga svenska spelare såsom Ludwig Åberg, Vincent Norrman, Linn Grant och Maja Stark gjort ett stort avtryck inom golfen och tagit klivet in på den globala scenen. Det är just dessa spelare som är otroligt viktiga för oss med sin inspiration till den yngre generationen i Sverige där vi ser stor potential.

På arenan ser vi ser stora möjligheter till att skapa en oförglömlig upplevelse och atmosfär för både spelare och besökare, något som är ett av våra kärnvärden. Koncept såsom vårt Partyhål är något vi ständigt fortsätter att utveckla och förbättra för att säkerställa en unik upplevelse och stämning väl på plats.

Vi kommer fortsätta arbetet för att ligga i framkant av hållbarhet och innovation, både på och utanför golfbanan och vi ser oerhört mycket fram emot att skapa ytterligare ett oförglömligt evenemang tillsammans med alla involverade!”

Keith Pelley, vd på European Tour, säger:

"Vi är glada att 2024 års Volvo Car Scandinavian Mixed, en av våra mest spännande och innovativa turneringar, kommer att äga rum på fantastiska Vasatorps Golfklubb och vi ser fram emot att välkomna våra svenska fans till Helsingborg.

Vårt spel är i sig inkluderande, och den här turneringen, med sitt mixade format, exemplifierar den inkluderingen på den globala scenen. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med Volvo Car Sverige, en av de ledande globalt inom hållbarhet och jämställdhet, och naturligtvis våra partners från Ladies European Tour. Jag vill också ta tillfället i akt att framföra mitt uppriktiga tack till Annika för hennes ovärderliga bidrag till detta evenemang och jag önskar henne lycka till med hennes framtida åtaganden.”

Alexandra Armas, vd för Ladies European Tour, säger:

"Vi på Ladies European Tour är extremt stolta över att vara en del av detta banbrytande evenemang tillsammans med våra partners på DP World Tour. Våra spelare är mycket glada över att återvända till Vasatorps Golfklubb, en arena i världsklass som några av våra spelare redan känner väl till, efter att ha varit arenan för 2002 Compaq Open och Helsingborg Open 2013-2015. Vi tackar Vasatorps Golfklubb, Helsingborgs stad och Skåne för deras varma välkomnande och det är ingen slump att flera av våra toppspelare kommer från denna region. Vi vill också tacka Annika för att hon varit värd för detta evenemang under de senaste tre åren och för att hon fortsätter sitt otroliga arbete med att inspirera och utbilda unga golfare runt om i världen. 2024 Volvo Car Scandinavian Mixed kommer garanterat att bli en av de mest spännande turneringarna i Europa nästa år.”

För frågor gällande pressmeddelandet, vänligen kontakta:

Helsingborg
Helena Wennerström - Bitr. Kommunikations- och Näringslivsdirektör, Helsingborg
Mobil: 073-076 17 39
E-mail: helena.wennerstrom@helsingborg.se

Visit Skåne AB
Carla Aguirre Mouritzen - vice VD Visit Skåne
Mobil: 0725-667390
E-mail: carla.aquirre@skane.com

Vasatorps Golfklubb
Louise Friberg - VD Vasatorps Golfklubb
Mobil: +46 702 46 86 67
E-mail: louise.friberg@vasatorp.golf

We Do Sports
Axel Emanuelsson – Marknadsansvarig We Do Sports
Mobil: 0707-657724
Email: axel@wedosports.se

SLUT

About the DP World Tour
The DP World Tour is the main men’s professional golf Tour of the European Tour group, with a global schedule featuring 45 tournaments in 26 different countries across the 2023 season.

Formerly known as the European Tour, which was established in 1972, the 2023 DP World Tour schedule includes five Rolex Series events, along with four Major Championships, one World Golf Championship event, as well as tournaments staged around the world with a minimum prize of $2million for all events solely sanctioned by the DP World Tour.

The season concludes with the final Rolex Series event, the DP World Tour Championship, Dubai, where the winner of the Tour’s season-long competition, the Race to Dubai Rankings in partnership with Rolex, will be crowned.

DP World, the leading provider of global smart end-to-end supply chain and logistics solutions, is the title partner of the DP World Tour, which is administered by the European Tour group.

About the European Tour group
The European Tour group is the overarching corporate brand which administers four competition brands: the DP World Tour, the Challenge Tour, the Legends Tour and, along with the PGA of America, is the Managing Partner of golf’s greatest team contest, the Ryder Cup.

Established in 1972, the European Tour group is committed to ‘Driving Golf Further’ through our guiding principles of being innovative, inclusive and global.

Innovative: We are driving innovation in golf through the creation of award-winning content, pioneering tournament formats and the use of the latest technology and inventive fan engagement. We are committed to attracting new audiences whilst respecting the tradition of our sport.

Inclusive: We are committed to include all who share a love for the game of golf. We are passionate about a closer collaboration with the women’s game, golf for the disabled and promoting the many physical and mental health benefits of playing golf.  

Global: Since 1972, players from 38 different countries have won tournaments on our main Tour, while our live broadcast reaches more than 490 million homes in more than 150 countries every week, generating in excess of 2,200 global broadcast hours for each event. We also enjoy the support of many of the world’s leading business brands with DP World, Rolex, BMW, Emirates, Fortinet and Hilton as Official Partners.

The European Tour group has Strategic Alliances with the PGA TOUR, the Sunshine Tour and ISPS Handa PGA Tour of Australasia, while we ensure we have a positive long-term impact on the courses, countries and the communities we visit through ‘Golf for Good’, the umbrella name for the European Tour group’s commitment to ‘Driving Golf Further’ in an environmentally and socially sustainable way.

About the Ladies European Tour
The LET inspires women and girls to pursue their passion and realise their potential through the game of golf.At our core, we aim to build and deliver an extensive competitive schedule of events to enable our strong, energetic, proud, and confident players to compete at the highest level, pursue their dreams and lead by example. Our diverse and multicultural membership of 421 professional golfers represents as many as 38 countries. We are a global tour with roots in Europe. We aim to entertain and excite, but also to enhance health and quality of life, as a responsible, committed and respectful partner.
Inspiring – our players are inspiring role models to follow and encourage others to pursue their own dreams. 
Passionate – we are driven by a passion to perform to our full potential and get better every day. It’s not just about the money or the glory, but a true love for the game.
Committed – we are fiercely committed to continuous improvement and recognise the grit that it takes to achieve long-term goals. 2023 marks the 45th season of golf tournaments since the professional tour was founded in 1978 and the fourth edition of the Race to Costa del Sol. This year’s schedule includes 30 events in 21 different countries and a record-breaking prize fund of €35 million. The LET Access Series is the official development tour of the LET, formed to give players an opportunity to compete and progress onto the LET and achieve their dreams in professional golf.

Dp world