Ett regnigt Vasatorp på Moving Day - Söderberg leder med 8 slag
2024.06.08

Ett regnigt Vasatorp på Moving Day - Söderberg leder med 8 slag

Lördag 8 juni

DSC05007.jpg

Söderberg ångar på – trotsar vädrets makter

Söderberg i åtta slagas ledning inför finalrundan

Varken regnskurar eller vinden kunde rubba Sebastian Söderberg på lördagen. En s.k ”lip-out”, förklarat när bollen snurrar runt hålet, resulterade i Söderbergs första bogey i tävlingen men det reparerade han snabbt på hålet efter, det 15:e, där han igen kunde föra in en birdie i scorekortet.

Spanjoren Santiago Tarrio stod för lördagens bästa runda på sju under par och letade sig upp till en delad tredje plats. En tredje plats han delar med Alice Hewson och Alexander Björk. Hewson, med sina 5 under par för dagen, är nu bästa kvinna i fältet.

Tillbaka till Söderberg som har en 8 slags ledning inför finalvarvet på söndagen fick göre många intervjuer efter rundan, som sig bör för en ledare.

- Alltid kul att vara där uppe och ha en chans och sen är det klart att leda med 8 slag inför sista dagen är både roligt, coolt och kanske lite extra nervöst, berättar Sebastian för Radiosporten efter rundan.

- Jag har lyckats undvika i att hamna i för mycket tankar om var jag ligger och vad jag behöver göra framåt så har gjort ett bra jag att stanna i nuet, fortsätter Söderberg.

Vi behöver gå tillbaka till 2021 för att hitta ett lika stort försprång och även då var det en svensk i ledningen med 8 slag, nämligen Kristoffer Broberg när han vann Dutch Open.

Linn grant startade bra men sista nio hålen bjöd bara på par och två bogeys och 2022 års vinnare landade -1 för dagen och ligger på en delad 11:e plats på totalt -10.

- Jag tycker ändå jag spelade bra, sen kommer två bogeys, de är inte så farliga men det är att man inte får momentum för att spela birdies som gör det svårt, förklarar Linn Grant i mixade zonen.

Linn, apropå Sebastian Söderberg.

- Han har spelat fantastisk fin golf tre dagar i rad nu, och speciellt idag när det är som det är, om det är någon som ska ta hem det så får det gärna vara en svensk, säger Linn med ett litet skratt.

Mer svenskt i topp kan det absolut bli, Söderberg ser svårstoppad ut men tre andra svenska flaggor hittar vi i toppen genom Alexander Björk på -12, Jens Dantorp och Jesper Svensson, båda på -11.

- Det var rätt tufft idag, både regn och vind i början sen avtog regnet men vinden låg kvar så betydligt tuffare än de första två dagarna. Spelmässigt spelade jag helt okay, kunde utnyttjat några fler chanser som jag fick men over all är jag rätt nöjd, berättar Jens Dantorp i mixade zonen.

Adam Wallin, bästa amatör i tävlingen, gick tredje rundan på +2 och landar på en delad 39:e plats inför finalvarvet.

- Min ”ballstrike” med järnen har varit riktigt bra, puttningen framför allt under fredagen och ”steady of the tee” under hela tävlingen, är tre positiva inslag som Adam Wallin tar med sig in i den fjärde och avgörande rundan på söndagen. 

22-åringen från Ulricehamn, har precis gått färdigt college på Ohio State, men skjuter upp proffsdebuten då han avancerat på världsrankingen och har genom detta en möjlighet att komma in i kvalet till årets The Open som amatör.

– I onsdags var planen att bli proffs på måndag, men rankingen tog mig förbi första steget i kvalet till The Open, så då diskuterade jag med landslagsledningen (Carl Magnusson) och vi skjuter på proffsdebuten, säger Adam Wallin till Svensk Golf.1

Även amatören Louise Rydberg är kvar i tävlingen, som bästa amatör på den kvinnliga sidan, men har haft det tuffare på banan. Louise är från Värnamo och studerar på University of South Carolina har hållit sig under par och ligger på en delad 61:a plats, på -1, inför den avgörande rundan.

Skotten Callum Hill är närmast Söderberg på -13.

- Sebastian spelar för bra, så det är potentiellt ett lopp om andraplatsen vid det här laget, vilket är synd. Men igen, bara att försöka få till ännu en bra score imorgon och se var jag hamnar, säger skotten till TV.

Kan någon stoppa Söderberg? Kan svenskarna avancera ännu mer och kanske ge oss en helsvensk pall på söndagen? Kom hit och heja fram våra svenska spelare under finalvarvet på Volvo Car Scandinavian Mixed.

1 Källa: svenskgolf.se

Dp world